Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Βάπτιση - Μέρος 2ο! Ο νονός και οι πρώτες κινήσεις για την οργάνωση της εκδήλωσης!

Η επιλογή του νονού!


Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση (και ενδεχομένως τη θρησκεία), αυτός που παντρεύει το ζευγάρι, βαπτίζει και το 1ο παιδί του ζευγαριού αυτού. Παλαιότερα, αν ο κουμπάρος δεν ήταν ο νονός του γαμπρού (ή ένα εκ των παιδιών αυτού) ήταν ο προξενητής! Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Επιλέγουμε να μας παντρέψει ένας άνθρωπος που αγαπάμε, που μας έχει τιμήσει με τη φιλία του, που σημαίνει πράγματα για εμάς, που τον έχουμε συνδέσει στο μυαλό και την καρδιά μας με γεγονότα αλησμόνητα για εμάς και τον σύντροφό μας. Συνήθως τα ζευγάρια μιας και είναι δύσκολο να έχουν έναν κοινό τέτοιο άνθρωπο, επιλέγουν από έναν φίλο τους να σταθεί ακριβώς πίσω τους στην εκκλησία. Και μπορεί η θρησκεία να το ερμηνεύει διαφορετικά, αλλά εγώ το ερμηνεύω ως «watch my back!»! Εμείς ήμασταν πιο τυχεροί καθώς όλα τα παραπάνω πληρούσαν 2 κοινοί μας φίλοι!





Όταν για οποιοδήποτε λόγο, οι κουμπάροι που στεφάνωσαν (κατά τη λαϊκή ρήση) δεν μπορούν να βαπτίσουν ή εάν πρόκειται για επόμενο παιδί του ζευγαριού, ο νονός «επιλέγει» το βαπτιστήρι, πολλές φορές από την κοιλιά της μητέρας ακόμα! Σύμφωνα με την παράδοση (αν και αυτά με την οικονομική κατάσταση όλων έχουν εκλείψει πια), ο νονός για να «σφραγίσει» την κουμπαριά, δωρίζει στο νεογέννητο ένα χρυσαφικό (φυλακτό κ.λπ.).
Προσγειωμένοι στο «τώρα», ο νονός απλά δηλώνει την επιθυμία του να γίνει ο πνευματικός γονιός για το παιδί σας και εσείς δέχεστε με μεγάλη χαρά!
Εάν τώρα είστε τόσο τυχεροί ώστε να έχετε περισσότερες από μια προτάσεις για κουμπαριά, οφείλετε στο παιδί σας να επιλέξετε τον καλύτερο εν δυνάμει νονό!
Κανένας γονιός δεν επιθυμεί για το παιδί του έναν αδιάφορο νονό αλλά μιας και οι άνθρωποι αλλάζουμε με τον καιρό, καλό θα ήταν να επιλέξουμε όσο το δυνατόν πιο «λογικά»!
Συνάδελφοι και επαγγελματικοί συνεργάτες καλό θα ήταν να αποφεύγονται! Οι συνεργασίες πολύ συχνά καταλήγουν άσχημα και τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το επαγγελματικό διαζύγιο γονέα- νονού.
Το ιδανικό status ενός νονού, θα ήταν παντρεμένος με παιδιά ή με την προοπτική αυτών. Έτσι, πέρα απ τη σχέση γονιού- αναδεχτού, δημιουργείτε σιγά σιγά φιλικό κύκλο για το παιδί σας, ξεκινώντας απ τα παιδιά του κουμπάρου! Αφού κάνετε εσείς καλή παρέα, γιατί όχι και τα παιδιά σας;
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα (για το παιδί σας) θα ήταν ο νονός του να κατοικεί στην ίδια πόλη με εσάς ή έστω να υπάρχει η δυνατότητα να βλέπονται συχνά ώστε να χτιστεί η σωστή σχέση που πρέπει να έχουν!
Μη ξεχνάτε, πως με την επιλογή του νονού, επιλέγετε πνευματικό γονιό. Και εάν δεν είστε τόσο πιστοί σε αυτό που η εκκλησία θεωρεί «πνευματικό γονέα», αναλογιστείτε εάν σε αυτό τον άνθρωπο θα νιώθατε άνετα και ασφαλείς ώστε να του αφήσετε το παιδί σε μια ώρα ανάγκης ή ακόμα ακόμα για να ανταποκριθείτε σε μια κοινωνική πρόσκληση! Μπορείτε να του εμπιστευθείτε τη ζωή του παιδιού σας; Επικοινωνείτε καλά; Δείχνει ενδιαφέρον για το παιδί; Φροντίσει να εντάσσει μια επίσκεψη σε εσάς παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του; Αν η απάντηση είναι «Ναι, σε όλα», μη το σκέφτεστε. Έχετε επιλέξει σωστά!
Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά για την ώρα, έχετε τον τέλειο νονό!
Εσείς με τη σειρά σας, οφείλετε να συντηρείτε και να δυναμώνετε τη σχέση του παιδιού σας με τον νονό του. Μη ζητάτε δώρα (πχ το έθιμο της αγοράς παπουτσιών το Πάσχα, δημιουργήθηκε επειδή οι γονείς δεν είχαν τότε τη δυνατότητα να αγοράζουν παπούτσια για όλα τους τα παιδιά, έτσι ο νονός ήταν –κατά έναν τρόπο- «χορηγός» στα αναγκαία για το παιδί. Τώρα που τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, δεν θεωρώ σωστό να «φορτώνεται» με το έτσι θέλω ο νονός!) και μάθετε τα παιδιά σας να μην κάνουν «παραγγελίες» δώρων στους νονούς τους! Δεν είναι ο Άγιος Βασίλης, είναι άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις και ΔΕΝ πρέπει να ανυπομονούν για αυτά που κρατάνε στα χέρια τους ερχόμενοι επίσκεψη αλλά να ανυπομονούν για την αγκαλιά, το φιλί και την παρουσία του νονού.
Αν είστε στη γενιά των 30+ (σύμφωνα με μια mini έρευνα που έχω κάνει) πιθανότατα είστε «καμμένοι» από νονό! Πιθανότατα τον είδατε στη βάπτισή σας, δεν τον θυμάστε και κρίνοντας απ την συνολική του παρουσία στη ζωή σας, έχετε αρχίσει να πιστεύετε πως και εκείνη την ημέρα παρών ήταν το… ολόγραμμά του! Σκεπτόμενοι αυτό, τι σας έλειψε περισσότερο; Η παρουσία του ή τα δώρα; Όχι γιατί εγώ λαμπάδες είχα 2 κάθε χρόνο (καμία απ τον νονό αν απορείτε) αλλά ο νονός ήταν απών!
Μάθετέ τα λοιπόν να αποζητούν στιγμές με τους νονούς και όχι δώρα απ αυτούς!





Αν έχετε επιτύχει στην επιλογή του σωστού νονού, οφείλετε να είστε κι εσείς σωστοί απέναντί του. Μη κανονίζετε το party γενεθλίων του βαφτιστηριού του σε ημερομηνία που γνωρίζετε πως είναι δύσκολη για εκείνον (επαγγελματικό ταξίδι/ υποχρεώσεις κ.λπ). Θέλει να είναι παρόν και θέλει να τον υπολογίζετε! Όταν φέρνει δώρα στο παιδί σας, μη τον αφήνετε με άδεια χέρια. Ακόμα και ένα καλαίσθητο σακουλάκι με χειροποίητα κουλουράκια δείχνει πως τον σκεφτήκατε! Όταν γιορτάζουν τα παιδιά του ή ο ίδιος, μη λησμονείτε τουλάχιστον να τηλεφωνήσετε και να ευχηθείτε. Όπως επιθυμείτε να μη ξεχνάει τη γιορτή και τα γενέθλια του παιδιού σας, και εκείνος θα ήθελε να θυμάστε τα αντίστοιχα των δικών του παιδιών!

Όσον αφορά την ημέρα της βάπτισης, μην είστε παρεμβατικοί. Μη ζητάτε να σεβαστεί το θέμα που έχετε επιλέξει να έχει η βάπτιση του παιδιού σας. Αν ερωτηθείτε, θα είναι εξαιρετικό αλλά μην το επιβάλετε. Επίσης η επιλογή των βαπτιστικών και του σταυρού είναι δική του γι αυτό μη προσπαθήσετε να επέμβετε ή να δείξετε δυσαρέσκεια. Καλή είναι η αρμονική εικόνα αλλά ακόμα καλύτερη η καλή σχέση. Και όπως όλες οι σχέσεις, θέλουν και υποχωρήσεις για να πετύχουν!
Τέλος, ρωτήστε τον νονό εάν επιθυμεί να καλέσει κάποια δικά του άτομα στη βάπτιση. Είναι δικαίωμά του να έχει κοντά του τα αγαπημένα του πρόσωπα σε μια απ τις σημαντικές στιγμές της ζωής του! Ναι, δεν είναι ΜΟΝΟ δική σας τέτοια!
Αν τα οικονομικά σας είναι «στενά», συζητείστε το μαζί του, δεν είναι η κουτσομπόλα γειτόνισσα, πρόκειται να γίνετε συγγενείς επομένως η απόκρυψη τέτοιων δεδομένων μόνο παρεξηγήσεις μπορεί να δημιουργήσει!


Εν κατακλείδι, ο νονός είναι ευλογία γιατί είναι ο συγγενής που ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ για το παιδί σου. Φρόντισε να είναι κάποιος αγαπημένος σου, κάποιος που σέβεσαι και εκτιμάς, κάποιος που μπορείς να περάσεις καλά μαζί του και να εμπιστευθείς. Κάποιον που τον ονειρεύεσαι πλάι στο παιδί σου, στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του!


Αν τώρα πρόκειται να γίνετε νονοί, να θυμάστε όλα τα παραπάνω απ την αντίστροφη πλευρά! Φροντίστε, λοιπόν, να αγαπάτε το παιδί που επιλέξατε να βαπτίσετε, να το συναντάτε συχνά και να του μιλάτε στο τηλέφωνο όταν φτάσει σε ηλικία που μπορεί να συζητά. Παίξτε και περάστε δημιουργικό χρόνο μαζί του. Τέλος, να είστε εντάξει στις υποχρεώσεις σας. Μια λαμπάδα μπορεί να κοστίζει 3 ευρώ και 3 λεπτά απ τον χρόνο σας για να αγοραστεί αλλά αν δεν προσφέρετε ούτε αυτά, αναλογιστείτε τη θλίψη του παιδιού ως απάντηση στην ερώτηση "Τι λαμπάδα σου έφερε φέτος ο νονός σου;" 





-Οργανόγραμμα

Η οργάνωση της βάπτισης, είναι ένας μικρός γάμος! Και μπορεί στο γάμο σας να είχατε βοήθεια από τους γονείς σας αλλά τώρα είστε εσείς και ο σύντροφός σας!
Μαζί θα φτιάξουμε ένα manual ώστε όλα να είναι πιο εύκολα ακόμα και για εσάς που με τα προγράμματα είστε τσακωμένοι!

-Επιλέξτε ημερομηνία

Αν νομίζετε πως όλα της βάπτισης εύκολα και τα αφήσετε για τελευταία στιγμή, σας πληροφορώ πως θα βρεθείτε προ εκπλήξεων και θα αναγκαστείτε να κάνετε πολλές εκπτώσεις στα «θέλω» σας! Είναι σημαντικό να αποφασίσετε νωρίς την ημερομηνία ώστε να «κλείσετε» εκκλησία και χώρο για το party (αν ακολουθήσει τέτοιο). Να θυμάστε πως οι δύσκολοι μήνες είναι Μάιο- Οκτώβριο (οι μήνες που κατά κανόνα ο καιρός είναι καλός δηλαδή) και όλα τα όμορφα μέρη που πληρούν πολλές προϋποθέσεις γίνονται unavailable γρήγορα!
Μια συμβουλή πείρας είναι να βαπτίσετε το μωρό σας όσο είναι ακόμα μικρό, ιδανικά 5-9 μηνών, καθώς είναι περισσότερο συνεργάσιμο όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο! 
Η επιλογή της ημερομηνίας γίνεται πολλές φορές σε συνάρτηση με τον τόπο τέλεσης. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να βαπτίσετε το παιδί σας στη θάλασσα (ναι, σε κάποιες περιοχές της χώρας, γίνεται βάπτιση στη θάλασσα!) πρέπει να επιλέξετε άκρως καλοκαιρινό μήνα ώστε το νερό να μην είναι παγωμένο!
Αν ενδιαφέρεστε πολύ να ευχαριστήσετε στον μέγιστο βαθμό τους καλεσμένους σας, καλό θα ήταν να αποφευχθούν ημερομηνίες που διεξάγονται σημαντικά για εκείνους γεγονότα, όπως οι μεγάλες ονομαστικές εορτές.
Όταν καταλήξετε στην ιδανική ημερομηνία, πρέπει να ασχοληθείτε άμεσα με την επιλογή εκκλησίας και χώρου για το τραπέζι και μάλιστα όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά! Αν σας ενδιαφέρει ένας συγκεκριμένος χώρος για την τέλεση του κοινωνικού μέρους της βάπτισης, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε πως είναι διαθέσιμο την ημέρα που επιλέξατε και έπειτα να διαλέξετε εκκλησία καθώς είμαι βέβαιη πως πολλές εκκλησίες θα σας συγκινήσουν ενώ στον χώρο για το τραπέζι παίζουν ρόλο περισσότερα ζητήματα (φαγητό, service, τιμή, υπηρεσίες, τοποθεσία, ατμόσφαιρα κ.α.).
Ακόμα μια παράμετρος που πρέπει να σας απασχολήσει είναι η ώρα του μυστηρίου. Σκεφθείτε πως πιθανότατα η καλύτερη ώρα είναι πρωινή ώστε το απόγευμα/βράδυ το παιδί να ανακτήσει τη ρουτίνα του (ηρεμία, μπάνιο, ύπνο) στο σπίτι, μακριά από φασαρία και πολυκοσμία. Άλλωστε έναν υπνάκο το μεσημέρι μπορεί να πάρει και στο καρότσι (θα έχει συμβεί σίγουρα πολλές φορές έως την ημέρα εκείνη!) ενώ το βράδυ προτιμάται το κρεβάτι του!


-Η εκκλησία






Επιλέξτε την εκκλησία που σας ταιριάζει περισσότερο. Μπορεί να σημαίνει κάτι για εσάς, να φέρει το όνομα που θα δώσετε στο μωρό, είναι κοντά στο σπίτι ή στο σημείο που θα συνεχιστεί η βάπτιση (καλό θα ήταν να μην διανύουν μεγάλη απόσταση οι καλεσμένοι σας μετά την εκκλησία). Μπορεί να είναι κοντά στη φύση (στο χωριό, το εξοχικό ή απλά σε έναν αστικό πνεύμονα πρασίνου) ή στη θάλασσα. Μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη ανάλογα με τις επιθυμίες σας. Για όσους πιστεύετε, η επιλογή της εκκλησίας έχει να κάνει και με τον ιερέα που λειτουργεί εκεί! Αν για εσάς αυτό το τελευταίο έρχεται 1ο κριτήριο, επιλέξτε την εκκλησία με βάση αυτό! Θεωρώ πολύ σημαντικό να σε εμπνέει ο ιερέας μιας και – μη ξεχνάτε- πρόκειται για μυστήριο!
Μόλις κανονίσετε ημερομηνία και ώρα με την εκκλησία της προτίμησής σας, μη λησμονήσετε να ενημερωθείτε για τις απαγορεύσεις που ισχύουν (στον στολισμό κυρίως) και φροντίστε να τις σεβαστείτε!


-Χώρος δεξίωσης





Ανάλογα με το ύφος που θέλετε να δώσετε στο κοινωνικό μέρος της βάπτισης, θα επιλέξετε το επόμενο βήμα. Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να βαπτίσουν το παιδί τους σε κάποιο ξωκλήσι ώστε στον ίδιο χώρο να ακολουθήσει όρθιο γεύμα σε μπουφέ.
Συχνό και το φαινόμενο, να ακολουθεί γεύμα στο σπίτι για τους στενούς συγγενείς ή ακόμα και για όλους τους καλεσμένους εάν ο χώρος (αυλή, κήπος) ενδείκνυται.
Οι βαπτίσεις, λόγω λίγων (σε σχέση με τους γάμους) καλεσμένων και ως πιο casual εκδήλωση, συχνά συναντώνται σε εστιατόρια ή ταβέρνες ενώ υπάρχει και η πιο επίσημη επιλογή, αυτή της αίθουσας εκδηλώσεων.
Υπέροχη ιδέα, ειδικά εάν οι καλεσμένοι σας είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, είναι ένα beach party μέχρι τη δύση του ηλίου!
Ότι κι αν επιλέξετε, φροντίστε να ικανοποιεί τα περισσότερα κριτήρια απ αυτά που ακολουθούν για μια εκδήλωση που θα μείνει αξέχαστη!

Α). Αν επιλέξετε όρθιο μπουφέ μεριμνήστε ώστε να υπάρχουν καθίσματα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία καλεσμένους σας.

Β). Βεβαιωθείτε πως ο χώρος που επιλέξατε διαθέτει χώρο στάθμευσης ή έστω βρίσκεται σε περιοχή με εύκολη εύρεση parking.

Γ). Φροντίστε ώστε ο χώρος να επαρκεί για τους καλεσμένους σας ώστε να μη δυσφορούν εάν είστε υπεράριθμοι σε σχέση με τις δυνατότητες του χώρου.

Δ). Πηγαίνετε ως πελάτες στον χώρο που θα επιλέξετε ώστε να δοκιμάσετε τα φαγητά, να ελέγξετε το service και την πολιτική του καταστήματος.

Ε). Βοηθήστε τους καλεσμένους σας – γονείς να απολαύσουν λίγο την εκδήλωσή σας με το να προσλάβετε διασκεδαστή – παιδαγωγό που θα απασχολήσει τους μικρούς σας καλεσμένους για 2-3 ώρες. Θα ήταν ευχής έργον φυσικά, αν στον ίδιο χώρο υπήρχε χώρος προσαρμοσμένος για κάτι τέτοιο, όπως παιδότοπος.


ΣΤ). Στην περίπτωση που επιλέξετε υπαίθριο χώρο για την εκδήλωσή σας, λάβετε όλα τα προληπτικά μέτρα για οποιαδήποτε ξαφνική μεταβολή του καιρού ώστε να προλάβετε δυσάρεστες εκπλήξεις! 


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ  http://womanfulltimejob.blogspot.gr/2015/05/3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου